Одесса новости
06.11.2023

«Подарунок» до дня народження: в Одеському художньому музеї фіксують пошкодження від ракетного удару росіян

Сьогодні виповнюється 124 роки Одеському національному художньому музею. А напередодні, 5 листопада, його мало не знищили російські терористи: ворожа ракета прилетіла поруч з будівлею, утворивши величезну вирву на вулиці Софіївській.

Внаслідок ворожого удару зіпсовано стіни пам`ятки архітектури, вибиті деякі шибки та скло. Пошкоджені сім експозицій з творами сучасних художників. Наразі всі заплановані події в музеї скасовані.

Як повідомило Міністерство культури та інформаційної політики, зараз працівники органів охорони культурної спадщини Одеської обласної військової адміністрації та Одеської міської ради працюють на місці вибухів та фіксують пошкодження обʼєкту, який розташовується в охоронній зоні Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

«Ми дуже раді, що немає постраждалих, і такій згуртованості спільноти, та приходити до музею немає необхідності, адже триває процес оцінки пошкоджень, фіксація наслідків ураження та слідчі дії, все має залишатися недоторканим», – йдеться в повідомленні на ФБ-сторінці Художнього музею.

У музеї також уточнили, які саме виставки дістали пошкоджень:

• Марґіт та Романа Сельських «Сонце заходу / Sol occidens» з колекції Едуарда Димшица;

• Бориса Айзенберга «Квіти за відвалами»;

• роботи Олександра Грехова;

• Стаса Жалобнюка «Black Sea»;

• Володимира Семківа «Радість»;

• Альбіни Ялози «Вівтар небесного війська»;

• Kinder Album «Великі луги, рясні трави».

А в Одеській військовій адміністрації відповіли на питання про долю музейного зібрання, одного з найбагатших в Україні. «Маємо заспокоїти суспільство щодо колекції музею. Одеською обласною державною адміністрацією спільно з музеєм та ГО «Museum for change» заздалегідь було евакуйовано більшу частину колекції, так звані червону та жовту лінії. Інша частина експонатів знаходиться у сховищі», –  запевнили в ОВА.

Відео Одеської мерії.

Одеський національний художній музей, який володіє визначною колекцією предметів мистецтва, розташований у самому центрі Одеси. Його будівлю було зведено в період між 1824 і 1828 роками. Після закінчення будівництва споруду освідчив відомий одеський архітектор Франс Карлович Боффо. Першою власницею палацу була графиня Ольга Станіславівна Наришкіна (уроджена Потоцька).

1888 року палац придбав одеський міський голова Григорій Григорович Маразлі — відомий громадський діяч, колекціонер і меценат. 1892-го він передав палац місту з метою створення в ньому музею витончених мистецтв. Відкриття музею відбулося 24 жовтня (6 листопада) 1899 року.

Архітектура палацу втілює в собі кращі традиції класицизму початку ХІХ століття. Центрична композиція споруди вирізняється строгою та гармонійною витонченістю — двоповерховий корпус з портиком із шести колон корінфського ордеру, що підтримують фронтон, і два симетрично розташовані одноповерхові флігелі, з’єднані округлими галереями.    Данина епосі романтизму — облаштований під центральною частиною основного корпусу грот зі склепінчастим перекриттям, що імітує природню печеру зі штучним водоспадом. Від нього в бік ідуть підземні галереї, що мали вихід до просторого саду, який спускався схилом до морського узбережжя.    У великій музейній колекції представлено роботи видатних митців, що працювали у різні часи та в різних жанрах, – від академічного живопису майстрів XIX століття до творчих пошуків століття XXI.   Кардинальні зміни в історії Художнього музею пов`язані з іменем відомого українського художника і громадського діяча Олександра Ройтбурда (1961-2021 рр.). Він очолив заклад в березні 2018 року (попри шалений спротив місцевих ексрегіоналів) і зумів перетворити його на одну з найпопулярніших, сучасних, цікавих і привабливих локацій на культурній і туристичній мапі Одеси.    В жовтні 2021 року, вже після смерті Олександра Ройтбурда, Одеський художній музей отримав статус національного.    Фото Івана Страхова, Одеської обласної військової адміністрації.

Вiкна-Одеса
Одесса новости
20.07.2024

Пес Патрон і не тільки: кіноподія від Screen Ukraine FilmEd Community в Лондоні

Summer Family Film Party in London (Літня сімейна кіновечірка в Лондоні) – таку назву отримала кіноподія, що відбулася в столиці Великої Британії.

Одесса новости
01.03.2024

Алея зірок в Одесі поповнилась новими іменами

Сьогодні одеська Алея зірок на вулиці Ланжеронівській поповнилась новими іменами видатних одеситів – двох письменників і художника. Про це повідомили в Одеській мерії.

Одесса новости
20.12.2023

Оголошено дати й місце проведення XV Одеського міжнародного кінофестивалю

Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив дати проведення і розпочинає приймання фільмів на участь у конкурсних програмах. Планується, що XV ОМКФ відбудеться з 12 по 20 липня 2024 року в Києві.

Одесса новости
03.05.2023

Одеський порт планують виключити зі списку ЮНЕСКО

Одеський порт планують виключити зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомив сьогодні на сесії міської ради мер Одеси Геннадій Труханов.

Одесса новости
13.04.2023

Одеська опера достроково перервала контракт з головним диригентом

Адміністрація Одеського національного академічного театру опери та балету повідомила про дострокове переривання контракту та звільнення з посади головного диригента В’ячеслава Чернухо-Воліча.

Одесса новости
22.02.2023

Одеський художній музей відкрив доступ до наукового архіву

Науковий архів Одеського національного художнього музею доступний дослідникам та науковцям з усього світу – завдяки  спеціальній мультимедійній онлайн-платформі, де матеріали подано українською та англійською мовами.

Одесса новости
28.01.2023

Одесити можуть ознайомитися з проєктами благоустрою Театральної площі

Департамент архітектури та містобудування Одеської міської ради проводить відкритий архітектурний конкурс на кращу проєктну пропозицію з благоустрою Театральної площі в Одесі.

Одесса новости
03.12.2022

Відомий митець подарував Одеській національній науковій бібліотеці скульптуру Григорія Сковороди

Відомий скульптор, заслужений художник України Олександр Князик передав Одеській національній науковій бібліотеці свою роботу — скульптуру Григорія Сковороди.

Одесса новости
03.08.2022

Одеська опера представить прем`єру оновленої версії балету «Дон Кіхот»

Одеський національний академічний театр опери та балету готує прем`єру оновленої версії уславленої класики — балету Людвіга Мінкуса «Дон Кіхот».

Одесса новости
23.07.2022

Атака росіян на Одеський порт: постраждав Художній музей

Через сьогоднішню ракетний удар російських агресорів по Одесі постраждав Одеський національний художній музей. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Одесса новости
11.07.2022

В одеській Опері відзначили 50-річчя творчої діяльності Василя Навротського

В Одеському національному академічному театрі опери та балету відзначили 50-річчя творчої діяльності видатного вокаліста, народного артиста України Василя Навротського.

Одесса новости
11.06.2022

В Одесі планують відновити роботу театрів

Одеська обласна військова адміністрація розглядає можливість відкриття для  роботи декотрих театрально-видовищних закладів міста Одеси. Про це повідомила сьогодні прес-служба ОВА.

Одесса новости
03.06.2022

Одеський академічний російський драматичний театр перейменували

Одеський академічний російський драматичний театр від сьогодні матиме нову назву. Таке рішення ухвалила Одеська обласна рада. За проголосували усі 63 присутні на онлайн-сесії депутати.

Одесса новости
16.05.2022

Світло музики в темні часи: концерти одеської Опери в кірсі

В Євангелічно-лютеранській церкві Святого Петра (уславлена одеська кірха) започатковано цикл концертів Одеського національного академічного театру опери та балету.

Одесса новости
12.05.2022

Одеські бійці тероборони знайшли й передали в музей старовинні амфори

На цікаву знахідку натрапили бійці 126-ї бригади територіальної оборони Одеси. Під час проведення фортифікаційних робіт військовослужбовці знайшли стародавні амфори.

Одесса новости

21.10.2024
Делал карьеру при всех президентах: бывший начальник Военной академии Одессы возглавил «Укроборонпром» (Думская.net)

21.10.2024
«Инфоксводоканал» заменил более 1000 метров водопровода в Киевском и Приморском районах Одессы (фото) (Думская.net)

21.10.2024
Одесситов проинформировали, когда начнется отопительный сезон (Рупор Одессы)

21.10.2024
Наша Уолл-стрит, или Будни одесской Книжки: бандитско-милицейский "купол", мгновенные переводы на край света и горы биткойнов (Думская.net)

21.10.2024
В Одессе отменили тендер на ремонт школы на 90 миллионов гривень (Рупор Одессы)

21.10.2024
В Одесі автівка збила двох дівчаток-підлітків (Вiкна-Одеса)

21.10.2024
За тиждень в Одесі народилися 123 дитини (Вiкна-Одеса)

21.10.2024
Компания «АТБ» присоединилась к восстановлению Львова, взяв под опеку разрушенный дом (новости компаний) (Думская.net)

21.10.2024
В Одесі вносяться зміни в схему руху автобусів № 208 (Вiкна-Одеса)

21.10.2024
В Одесі надзвичайники загасили пожежу і врятували кота (Вiкна-Одеса)

21.10.2024
В Росії ліквідовано воєнного злочинця, причетного до ракетних обстрілів українських міст, – ГУР (Вiкна-Одеса)

21.10.2024
Выборы в Молдове и победа еврооптимистов: почему это важно для Украины (колонка) (Думская.net)

21.10.2024
На Одещині затримали трьох молодиків, які підпалювали об’єкти Укрзалізниці (Вiкна-Одеса)

21.10.2024
У ДТП в Одесі загинули двоє літніх людей (Вiкна-Одеса)

21.10.2024
У лісопосадці на Одещині знайшли обгоріле й понівечене людське тіло (Вiкна-Одеса)

21.10.2024
Чергова атака російських терористів: вночі на півдні збито 10 ворожих безпілотників (Вiкна-Одеса)

21.10.2024
Генштаб ЗСУ: втрати ворога за добу – понад 1700 окупантів (Вiкна-Одеса)

21.10.2024
На севере Одесчины нашли обезглавленное и сожженное тело женщины (Думская.net)

21.10.2024
На севере Одесчины в лесопосадке нашли обгоревший труп (Рупор Одессы)

21.10.2024
«Девушка с красным гребешком» и «Воздушная тревога»: одесситам показали картины нового Пикассо (Думская.net)

21.10.2024
В Одессе выбросили на улице 15 кг ртути (Рупор Одессы)

21.10.2024
В Одессе в ДТП погибли двое пешеходов (Рупор Одессы)

21.10.2024
После вечернего ракетного удара Одесчину атаковали беспилотники (Рупор Одессы)

21.10.2024
Одесские расклады: губернатор дистанцируется от главы облсовета, не помогли даже "Зе!Жінки" (Думская.net)

20.10.2024
После ракет Одессу атаковали «шахиды»: сработала ПВО (Думская.net)

20.10.2024
Агрессор выпустил по Одессе ракету: горожане слышали мощный взрыв (фото) (Думская.net)

20.10.2024
Россияне начали обстреливать Одесчину новейшими ракетами: ПВО научилась их сбивать (Думская.net)

20.10.2024
Средняя пенсия на Одесчине не дотягивает до 150 долларов: в Киеве почти в полтора раза выше, а западные регионы - аутсайдеры (Думская.net)

20.10.2024
На Одесчине китаец пытался подкупить пограничника (Рупор Одессы)

20.10.2024
Уменьшить потери воды и увеличить площадь полива: скоростная реконструкция канала на юге Одесской области обойдется в 45 млн грн (Думская.net)

19.10.2024
Полицейские открыли уголовное производство по факту жестокого избиения подростка в Саврани (Думская.net)

19.10.2024
Бесплатно перевозят ветеранов и людей с инвалидностью: в Одессе заработало "Социальное такси" (фото) (Думская.net)

19.10.2024
Над Одесской и восемью областями сбили 42 ударных БПЛА (Рупор Одессы)

19.10.2024
Возглавлял дачный кооператив и общественное формирование по охране порядка: в Одессе застрелили бизнесмена, ранее уличенного в нападении на журналистов (Думская.net)

19.10.2024
Во время воздушной тревоги в укрытии Савранского колледжа зверски избили подростка (видео) (Думская.net)

19.10.2024
Осужденный за беспорядки экс-депутат Одесского горсовета от пророссийской партии добивается полного оправдания (Думская.net)

19.10.2024
В Одессе в выходные перекроют часть улиц из-за велогонки (Рупор Одессы)

19.10.2024
Россияне совершили ракетную атаку по частному сектору Одессы (Рупор Одессы)

19.10.2024
Удар оккупантов по Одессе: повреждены частные дома, трехэтажное здание и несколько авто (фото) (Думская.net)

19.10.2024
Деньги на бочку! Совладельцы одесских многоквартирных домов успешно судятся с мэрией, которая не хочет платить за помещения громады (Думская.net)

18.10.2024
Одесскую область снова обстреляли российские нацисты: были взрывы (Думская.net)

18.10.2024
Свобода vs несвобода: новая нобелевская премия по экономике — это в том числе об Украине и ее победе (колонка) (Думская.net)

18.10.2024
Северокорейские солдаты в Украине: зачем Ын их послал и на что они способны в наших степях? (колонка) (Думская.net)

18.10.2024
Арктический «Вернер»: синоптики предупреждают о сильных заморозках в Одесской области, но скоро потеплеет (Думская.net)

18.10.2024
В Одессе может заработать такси в комендантский час (Рупор Одессы)

18.10.2024
Директор одесского зоопарка стал "рыцарем": ему вручили золотой крест и саблю (Думская.net)

18.10.2024
Ночью на трассе "Киев-Одесса" столкнулись три грузовика: есть погибший (Рупор Одессы)

18.10.2024
Одесситов приглашают в кинотеатр «Синемапарк» на премьеру триллера «Улыбайся 2» (на правах рекламы) (Думская.net)

18.10.2024
Народную избранницу от "Слуги народа" подозревают в незаконном обогащении на 20 млн (Рупор Одессы)

18.10.2024
«Парковка» в центре города за более чем 200 млн: в Одессе завершили ремонт Деволановского спуска (Думская.net)

18.10.2024
В одесских больницах устанавливают солнечные панели (Рупор Одессы)

18.10.2024
Житель Балты до смерти забил земляка (Рупор Одессы)

18.10.2024
Одесса ворвалась в большой хоккей: «Шторм» взял Кубок Украины и будет играть в высшей лиге - если она стартует (фото) (Думская.net)

18.10.2024
В Одесской области судья, которого обвиняют во взяточничестве, продолжал выносить решения именем Украины: сейчас его наконец хотят уволить (Думская.net)

17.10.2024
Куда пойти в Одессе: триумф живописной свободы, Freakadelix и дважды оскароносный трудоголик (Думская.net)

17.10.2024
Нардеп с бизнес-связами в Одесской области получила подозрение в незаконном обогащении (Думская.net)

17.10.2024
Депутаты-прогульщики, мэр за решеткой и таинственные билборды: в городе Одесской области обострился политически кризис (Думская.net)

17.10.2024
Директора одесской фирмы будут судить за налоговые махинации почти на 15 млн. гривень (Рупор Одессы)

17.10.2024
Беглец-волк, зековская брань и коза Цукерка: одесский театр готовит спектакль к столетию Сергея Параджанова (фото) (Думская.net)

17.10.2024
В Одесской и в других областях обнаружили склады и лаборатории с наркотиками на сумму более 400 миллионов гривень (Рупор Одессы)

Дальше новости