Одесса новости
20.07.2024

Пес Патрон і не тільки: кіноподія від Screen Ukraine FilmEd Community в Лондоні

Summer Family Film Party in London (Літня сімейна кіновечірка в Лондоні) – таку назву отримала кіноподія, що відбулася в столиці Великої Британії.

Її гостями стали маленькі й дорослі українці, а головним героєм – улюбленець мільйонів, пес-розмінувальник Патрон.

Гості в костюмах кіногероїв (це був обов`язковий дрес-код) пройшлися червоною доріжкою, без якої важко уявити собі будь-який шанований кінозахід, швидко освоїлись в гостинному Ukrainian Welcome Centre, директоркою якого є пані Ольга Красковська, і віддали належне насиченій програмі. 

В ній були документальна стрічка про реального джек-рассел-тер`єра (автор сценарію і режисер – Костянтин Коновалов) і нові серії мультсеріалу режисерки Анастасії Фалілеєвої та сценаристки Олександри Рубан, в якому уславлений песик є головною дійовою особою, руханки і знайомство зі справжніми кіношними професіями (в цьому допомагала, зокрема, професійна гримерка театру та кіно Інеса Кірік), вікторини про кіно і конкурси на кращу скоромовку та акторський етюд, призи і подарунки. А головне – нові емоції, враження і друзі.

– Чому саме Патрон був обраний як тема для цієї зустрічі? Тому що наразі це один з небагатьох за три десятки років незалежного українського кінематографу дитячий кіногерой, який, може, й не конкуруватиме з персонажами світових хітів від «Марвел», але вже здатен стати справжнім другом дитині, таким же героєм в її очах, як Спайдермен та інші супергерої. А головне – він той, кому можна довіритись, як своєму, рідному, нашому, – каже Ольга Щербакова, організаторка цієї кіноподії.

Пані Ольга – одна із засновниць Screen Ukraine FilmEd Community, громадської організації, чий головний напрямок діяльності – кіноосвіта українських дітей та підлітків, які за часів повномасштабного вторгнення Росії в Україну отримали тимчасовий прихисток у Великій Британії. Офіційна дата народження спільноти – 25 травня 2024 року, тож вечірка «Пес Патрон запрошує...» стала і першим публічним заходом, і презентацією нової фундації.

Втім, насправді робота розпочалась задовго до цієї події. Ольга Щербакова, продюсерка з великим досвідом, членкиня ревізійної ради Міжнародної Амбасади жінок-підприємниць, організаторка одеського Міжнародного дитячого кінофестивалю NEXT, у Великій Британії продовжила її у співпраці із авторитетною кіношколою London Film School.

– Українці, які знайшли прихисток за кордоном після початку нового страшного етапу війни Росії проти України, переживали, напевне, однакові почуття. Шок, жах, відчуття, що валиться світ і земля йде під ніг, втрата звичного життя, власного дому і оточення, невідомість, розгубленість на межі розпачу... Це відчували і дорослі, і, звичайно, діти – адже вони найбільш вразливі до таких разючих кардинальних змін, – каже Ольга Щербакова. – Тож саме їм ми й намагаємось допомогти тим, що знаємо і вміємо: «емоційно зігріти» малечу за допомогою кіно. Що є природним станом дитини? Гра! А в кіно можна грати, лякатись, сміятись, кричати, словом, на повну виражати весь спектр емоцій, не боячись наразитись на чиюсь негативну реакцію, нерозуміння чи осуд...

Першим етапом стало проведення безкоштовних шеститижневих курсів, на яких щосуботи діти й підлітки (від семирічок до 17-літніх) навчались основним технікам кіновиробництва. За останні два роки відбулося 12 таких курсів (10 пройшли онлайн, два – офлайн). Їхні юні слухачі дізнавались про великий, складний, насичений і цікавий світ сучасної кіноіндустрії, знімали власне кіно – про власне життя і власні страхи, визнаючи, що в процесі справді легше стає на душі, приходить впевненість, що все можна подолати. Загалом за цей час сертифікати про навчання від London Film School отримали біля 300 українських дітей.

Наступним кроком стало створення Screen Ukraine FilmEd Community, головні завдання якого визначено так: просування українських цінностей у світі засобами кіно, допомога інтеграції в нове суспільство через вивчення процесу кінорозвитку у Великій Британії та світі, створення крос-медійної кіноосвітньої програми для дітей та підлітків. 

Йдеться про влаштування просвітницьких показів перлин українського та світового кіно і кіноуроки українською мовою, різноманітні заходи – і розважальні, і навчальні, спілкування з видатними кіномитцями і здобуття власного досвіду кіновиробництва, видання профільного часопису для молоді і організацію в Лондоні Міжнародного дитячого кінофестивалю, на якому (як це традиційно відбувалося і в рамках одеського NEXTу) діти зможуть побачити професійне кіно та представити свої аматорські кінороботи на розсуд професіоналів.

Що ж до найближчих планів на наступні декілька місяців 2024 року, це проведення кіномарафону до Дня українського кіно (вересень), ретроспектива фільмів для дітей (жовтень), кіноялинка (грудень).

Скільки зусиль, часу і сил вартує втілення таких планів, скільки проблем доводиться вирішувати, організатори воліють залишати «за кадром» (при цьому є відкритими для нових однодумців і партнерів, чия допомога буде зовсім не зайвою). Бо, напевне, могли б і про себе сказати словами мультяшного пса Патрона: «Кожного разу, коли з`являються складні перепони, я сам вирішую – по зубах мені ця справа чи ні». «Мені здається, це правило кожного українця», – впевнений герой серіалу. І з цим важко не погодитись! Тож далі буде.

Вiкна-Одеса
Одесса новости
01.03.2024

Алея зірок в Одесі поповнилась новими іменами

Сьогодні одеська Алея зірок на вулиці Ланжеронівській поповнилась новими іменами видатних одеситів – двох письменників і художника. Про це повідомили в Одеській мерії.

Одесса новости
20.12.2023

Оголошено дати й місце проведення XV Одеського міжнародного кінофестивалю

Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив дати проведення і розпочинає приймання фільмів на участь у конкурсних програмах. Планується, що XV ОМКФ відбудеться з 12 по 20 липня 2024 року в Києві.

Одесса новости
06.11.2023

«Подарунок» до дня народження: в Одеському художньому музеї фіксують пошкодження від ракетного удару росіян

Сьогодні виповнюється 124 роки Одеському національному художньому музею. А напередодні, 5 листопада, його мало не знищили російські терористи: ворожа ракета прилетіла поруч з будівлею, утворивши величезну вирву на вулиці Софіївській.

Одесса новости
03.05.2023

Одеський порт планують виключити зі списку ЮНЕСКО

Одеський порт планують виключити зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомив сьогодні на сесії міської ради мер Одеси Геннадій Труханов.

Одесса новости
13.04.2023

Одеська опера достроково перервала контракт з головним диригентом

Адміністрація Одеського національного академічного театру опери та балету повідомила про дострокове переривання контракту та звільнення з посади головного диригента В’ячеслава Чернухо-Воліча.

Одесса новости
22.02.2023

Одеський художній музей відкрив доступ до наукового архіву

Науковий архів Одеського національного художнього музею доступний дослідникам та науковцям з усього світу – завдяки  спеціальній мультимедійній онлайн-платформі, де матеріали подано українською та англійською мовами.

Одесса новости
28.01.2023

Одесити можуть ознайомитися з проєктами благоустрою Театральної площі

Департамент архітектури та містобудування Одеської міської ради проводить відкритий архітектурний конкурс на кращу проєктну пропозицію з благоустрою Театральної площі в Одесі.

Одесса новости
03.12.2022

Відомий митець подарував Одеській національній науковій бібліотеці скульптуру Григорія Сковороди

Відомий скульптор, заслужений художник України Олександр Князик передав Одеській національній науковій бібліотеці свою роботу — скульптуру Григорія Сковороди.

Одесса новости
03.08.2022

Одеська опера представить прем`єру оновленої версії балету «Дон Кіхот»

Одеський національний академічний театр опери та балету готує прем`єру оновленої версії уславленої класики — балету Людвіга Мінкуса «Дон Кіхот».

Одесса новости
23.07.2022

Атака росіян на Одеський порт: постраждав Художній музей

Через сьогоднішню ракетний удар російських агресорів по Одесі постраждав Одеський національний художній музей. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Одесса новости
11.07.2022

В одеській Опері відзначили 50-річчя творчої діяльності Василя Навротського

В Одеському національному академічному театрі опери та балету відзначили 50-річчя творчої діяльності видатного вокаліста, народного артиста України Василя Навротського.

Одесса новости
11.06.2022

В Одесі планують відновити роботу театрів

Одеська обласна військова адміністрація розглядає можливість відкриття для  роботи декотрих театрально-видовищних закладів міста Одеси. Про це повідомила сьогодні прес-служба ОВА.

Одесса новости
03.06.2022

Одеський академічний російський драматичний театр перейменували

Одеський академічний російський драматичний театр від сьогодні матиме нову назву. Таке рішення ухвалила Одеська обласна рада. За проголосували усі 63 присутні на онлайн-сесії депутати.

Одесса новости
16.05.2022

Світло музики в темні часи: концерти одеської Опери в кірсі

В Євангелічно-лютеранській церкві Святого Петра (уславлена одеська кірха) започатковано цикл концертів Одеського національного академічного театру опери та балету.

Одесса новости
12.05.2022

Одеські бійці тероборони знайшли й передали в музей старовинні амфори

На цікаву знахідку натрапили бійці 126-ї бригади територіальної оборони Одеси. Під час проведення фортифікаційних робіт військовослужбовці знайшли стародавні амфори.

Одесса новости

07.09.2024
Скотские условия Александровки: какие продукты закупали для самой большой психбольницы Одесчины и кто на этом зарабатывал (Думская.net)

07.09.2024
В Одессе сотрудницу таможни, которую подозревали в госизмене, уволили из-за паспорта россии: она пытается восстановиться через суд (Думская.net)

07.09.2024
Стрельба в Одессе: пострадал белорус, которого в рф подозревают в похищении экс-офицера ФСБ, а в Украине инкриминируют разбой (Думская.net)

07.09.2024
Оккупанты убивают не только людей: на побережье Одесской области вынесло дельфинов, погибших из-за вражеских кораблей (Думская.net)

07.09.2024
В Одесской области хотят потратить свыше 15 млн гривен на ремонт пищеблока в лицее (Думская.net)

07.09.2024
На юге Одесчины застрелился пограничник (Рупор Одессы)

07.09.2024
Украинское Дунайское пароходство пытается взыскать с болгарского арендатора деньги, потраченные на ремонт "Измаила" и "Вилково" (Думская.net)

07.09.2024
В Одессе активисты разбили барельеф ордена Ленина на площади 10 апреля (Рупор Одессы)

07.09.2024
В Одессе активисты сняли с памятника «Крылья победы» коммунистические символы (фото) (Думская.net)

07.09.2024
Vatakaratel – о ситуации на фронтах и о том, когда закончится война (видео) (Думская.net)

06.09.2024
Боятся атаки: оккупанты спрятали свой корабль в севастопольской бухте между двумя украинскими (Думская.net)

06.09.2024
В Одесской области в субботу отключать свет не будут (Думская.net)

06.09.2024
Возле 411 батареи в Одессе появился перекресток с круговым движением (фото) (Думская.net)

06.09.2024
Одесские таможенники изъяли у мужчины 20 пар наушников AirPods Pro (Рупор Одессы)

06.09.2024
Более сотни убитых людей и почти 45 млрд гривен ущерба природе региона: в Одесской прокуратуре рассказали о преступлениях оккупантов (Думская.net)

06.09.2024
Хозяйственный суд Одесской области информирует о хакерской атаке (Рупор Одессы)

06.09.2024
Растрата четырех миллионов гривен: дело одиозного экс-начальника управления одесского горсовета передали в суд (Думская.net)

06.09.2024
В ДТП на трассе Киев-Одесса погибли двое детей одного из водителей (Рупор Одессы)

06.09.2024
Трагедия одесской "Виктории": родители погибших девочек выбивают компенсации у государства за неэффективное расследование - полиция сопротивляется (Думская.net)

06.09.2024
Трамвайный маршрут "Север – Юг" не будет курсировать через центр города (Рупор Одессы)

06.09.2024
На Дмитрия Донского неизвестный стрелял в прохожего (Рупор Одессы)

06.09.2024
Группа из 12 мужчин пыталась незаконно попасть в Молдову (Рупор Одессы)

06.09.2024
Главе Одесского облсовета Диденко, которого подозревают в незаконном обогащении, подарили подушку с долларами: он не оценил (видео) (Думская.net)

06.09.2024
В общежитии Одесской юракадемии впервые в Украине открыли источник артезианской воды (общество, фото) (Думская.net)

06.09.2024
Одесский сервисный центр МВД переехал с одной окраины города на другую: он будет работать и во время воздушных тревог (Думская.net)

05.09.2024
Куда пойти в Одессе: «Текстильные странствия», короли эпатажа и лучшая Эсмеральда (Думская.net)

05.09.2024
В Одесской области водитель усадил свою мать-пенсионерку за руль заглохшей машины: она случайно нажала газ и устроила смертельную аварию (Думская.net)

05.09.2024
Верховная Рада закончила увольнять надоевших Зеленскому министров и назначила новых (Думская.net)

05.09.2024
"Север-юг" на паузу: трамвай, курсирующий между одесским поселком Котовского и Таирова, перестанет ходить уже в сентябре (Думская.net)

05.09.2024
Нічна атака дронів: російські безпілотники – над Україною та Білоруссю (Вiкна-Одеса)

05.09.2024
На юге Одесчины вводится запрет на вылов раков (Рупор Одессы)

05.09.2024
В Одесі судитимуть чоловіка, що спричинив смерть літньої жінки (Вiкна-Одеса)

05.09.2024
Россияне закрашивают названия своих судов, перевозящих краденое украинское зерно: с какой целью? (фото) (Думская.net)

05.09.2024
В Одессе с третьей попытки выбрали разработчика проекта по реставрации гимназии, пострадавшей от обстрела рф: победителем тендера оказался фаворит мэрии (Думская.net)

05.09.2024
В Одессе задержали мужчину, который стрелял в таксиста (Рупор Одессы)

05.09.2024
В Одесі та області ‒ штормове попередження (Вiкна-Одеса)

05.09.2024
Стрілянина в одеській Аркадії: поліція затримала підозрюваного (Вiкна-Одеса)

05.09.2024
Нічна злива в Одесі: випало майже 70 відсотків від місячної норми опадів (Вiкна-Одеса)

05.09.2024
За добу на фронті відбулося 138 бойових зіткнень, ‒ Генштаб ЗСУ (Вiкна-Одеса)

05.09.2024
Из-за непогоды жители более 40 населенных пунктов Одесской области остались без света (Рупор Одессы)

05.09.2024
В ДТП на Одесчине пострадали два человека (Рупор Одессы)

05.09.2024
Проблемы с интернетом и значительный рост тарифов: в Одесской ОВА обсудили, к чему может привести изменение системы налогообложения для провайдеров (Думская.net)

05.09.2024
За ночь в Одессе выпало 70% от месячной нормы осадков: на некоторых улицах проезд затруднен (фото, видео) (Думская.net)

05.09.2024
Ливень в Одессе частично парализовал движение электротранспорта (Рупор Одессы)

05.09.2024
Одесский суд вынес приговор милиционерам, которые "трясли" иностранца 14 лет назад (Думская.net)

04.09.2024
В центре Одессы 30-летний мужчина ударил соседа ножом после ссоры - пострадавший умер в больнице (Думская.net)

04.09.2024
Первый осенний ливень в Одессе: Балковская и Приморская снова превращаются в реки, подтапливает некоторые дома (фото) (Думская.net)

04.09.2024
Донбасский фронт: украинские защитники за несколько дней уничтожили рекордное количество вражеской техники и тяжелого вооружения (Думская.net)

04.09.2024
Сервисный центр МВД переехал на Сахарова (Рупор Одессы)

04.09.2024
Враг обстрелял Одесскую область баллистикой: прогремел взрыв (Думская.net)

04.09.2024
Поддержка Киева и мэрские амбиции: одесскую «Батьківщину» возглавил бывший заместитель Труханова (Думская.net)

04.09.2024
В Одесской области портовики хотят потратить почти 400 млн грн на вспомогательное судно с баржей (Думская.net)

04.09.2024
Перезагрузка или чехарда? Рада отправила в отставку нескольких министров, но не всех "желающих" — что происходит и каковы будут последствия (Думская.net)

04.09.2024
Хотел скормить людям испорченную тушенку: экс-вице-губернатор Одесчины почти год знакомился со своим делом, но все же сядет на скамью подсудимых (Думская.net)

04.09.2024
К сведению одесситов: в Украине упростили правила оформления соцпомощи (Рупор Одессы)

04.09.2024
Десять мнений об одесском арт-рынке: надежная классика, городские пейзажи и женские образы обеспечивают продажи (Думская.net)

04.09.2024
Служебный пес одесских таможенников нашел у туристки каннабис (Рупор Одессы)

04.09.2024
Бегство Дмитрука: одного из сообщников нардепа суд отправил под стражу с альтернативой залога в 5 миллионов (Думская.net)

04.09.2024
«Укрзализныця» создала карту безбарьерности вокзалов (Рупор Одессы)

04.09.2024
Без электричества - в светло-серой зоне: "Укрэнерго" ужесточило графики отключений в Одесской области (Думская.net)

Дальше новости